Otići ću jednog dana ne rekavši sve
Otići ću jednog dana ne rekavši sve
izdavač: Clio, Beograd, 2015.
broj strana: 216
naslov originala:
Un jour je m’en irai sans avoir tout dit
prevodilac: Ljiljana Mirković

Francuski književnik, akademik Žan d’ Ormeson (1925–2017), jednu od svojih poslednjih knjiga, Otići ću jednog dana ne rekavši sve (kao i prethodnu, Svet je, najzad, nešto čudnovato), naslovio je stihom Luja Aragona. Iako je ovo delo pisac nazvao romanom, reč je o njegovim sećanjima i filozofskim razmišljanjima o univerzalnim temama.

Poreklom iz tradicionalne katoličke aristokratske porodice, Ormeson se seća srećnog detinjstva i časova provedenih u zamku svoga dede, mladosti obeležene ratnim godinama, mladalačke ljubavi koju je izgubio pa ponovo pronašao i sa njom putovao u tople predele Grčke i Italije… Neprestano lutajući između stvarnosti i fikcije, pisac nas vodi kroz vrtloge sopstvene prošlosti, ali i istorije univerzuma, raspravljajući o postanku planete, čoveka, postojanju Boga, o istini, književnosti, politici, filozofiji, ponajviše o nauci. Sa ogromnim iskustvom čoveka, erudite, književnika, Ormeson, obraćajući se pre svega samome sebi, zaključuje da sve prolazi i sve se menja – knjige, porodica, običaji, granice, monete… Ipak, beležeći svoje uspomene, „raštrkane i neuredno prikupljene, na život koji se završava i na svet koji nestaje“, kao zaveštanje ostavlja čitaocu ovu zbirku, da mu ona „vrati ono malo nade koja mu toliko nedostaje“ i utešnu misao da će budućnost, ma kakva bila, sigurno doneti nešto drugo i nešto novo.

Odlomak iz dela

Voleo bih da sam učinio nešto veliko. Osvajao nove zemlje, spasavao državu, bio svetac, napisao nezaboravnu knjigu koja bi oduševljena omladina čitala i kroz sto godina, upisao negde svoje ime. […] Nisam bio spreman za velike stvari. Najradije nisam radio ništa. Mnogo sam voleo besposlicu. Bio sam gotovo izvrstan u tom uzvišenom zanimanju. Nikada mi nije bilo dosadno. Sanjario sam. Ne toliko iz lenjosti, nego iz nedostatka interesovanja. Naravno, svet mi se dopadao – uvek mi se dopadao, samo što je meni nedostajao priručnik za upotrebu. Strava me je hvatala od života. Stid me je bilo da zarađujem za život. […] Radio nisam ništa. Čitao sam.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.