Идоли и последњи дан
Идоли и последњи дан
издавач: Контраст, Београд, 2018.
број страна: 178

Приређујући ову усмену биографију бенда, Ана Марија Грбић распоређује интервјуе са главним актерима везаним за Идоле (почев од чланова, продуцената, музичких критичара, уметничких сарадника…) тако да хронолошки прате причу о једном феномену који се појавио нагло и стекао популарност која ни данас не јењава, а који је, опет, нагло и престао да постоји – о Идолима. Разговори су груписани у одељке који прате пут од првог такта, преко првих синглова, турнеја, затим изласка плоче Одбрана и последњи дани (по многима најзначајније на нашим просторима тог времена), филмских сарадњи па до коначног разилажења чланова бенда. Књига враћа у осамдесете, у неко друго време, у један другачији Београд чији дух обузима читаоца. Осећа се својеврсна енергија и аутентичност које избијају и из песама Идола, а чије ће поједине стихове чланови покушати да објасне и протумаче и о чијем ће настанку говорити. Читањем ове књиге ћете се дефинитивно присетити оног времена с носталгијом или по први пут осетити чари света који је имао своје идоле. Изазовни, изазивачки, прави правцати Идоли оживеће поново на страницама књиге у речима људи који су их стварали. Књига обилује и фотографијама које прате причу о овом бенду. Препоручује се читање уз звуке Идола, од Цица-маце, Маљчика, преко Исуса који је наш мај, до неизоставне Русије.

 

 

Аутор препоруке:
Одломак из дела

Љубав нема почетак. Мисао о лепоти нема почетак, звук нема почетак, детињство нема почетак. Све се скупи наједном, онда када то нити очекујемо нити заслужујемо, и деси се. Тако се десила и ова наша београдска, загребачка, љубљанска, пулска прича. Она нема почетак зато што би онда морала да се заврши, да има јасан крај након ког ће почети да бледи, а ова прича никада није избледела.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.