Жене које трче с вуковима
кључне речи:
,
Жене које трче с вуковима
издавач: Нова књига плус, Београд, 2016.
број страна: 540
наслов оригинала:
Women who run with the wolves
преводилац: Маја Костадиновић

Др Клариса Пинкола Естес (1945) призната је научница, песникиња и јунговска психоаналитичарка рођена у Индијани, САД. Истражује психу, тумачи старе архетипске бајке, приче и традиционалне народне песме. Осим веома омиљених сценских призора и звучних записа, најпознатији наслови које је објавила у последње време су Вјерни вртлар, Поклон прича и Приче браће Грим.

За ову књигу која садржи више од пет стотина страница кажу да је прави лексикон женске психологије. Кренувши од увода па све до посљедње странице, ова ће вам књига у исто време пружити руку и топли дом, али ће вас и оголити те бацити натраг у дивљину. Клариса је трагач за истинама које су скривене у нашој подсвести, али и у слојевима бајки и прича које вековима живе међу људима и преносе поруке и учења, важне истине и правила којима данашње време и данашњи човек прете заборавом.
Кроз примере из светских митова и бајки (Плавобради, Василиса Премудра, Ружно паче…) ауторка нам осликава све страхове са којима се суочавамо, све проблеме које кроз живот, свесно или несвесно, носимо и даје нам решења како са њима да се суочимо, како да их се ослободимо и кренемо кроз живот растерећени и слободни.
Ова књига није глорификација женског принципа, ту нема феминизма, није књига за самопомоћ, него упутство за женски живот, који је бескрајно важан. Нису у овој књизи занемарени мушкарци, чак напротив, има их у свакој причи. Зато је ова књига и за једне и за друге, јер говори о истинама за живот, не о правилима, јер правила су за сваког другачија.

 

Аутор препоруке:
Одломак из дела

Међу вуковима, циклуси природе и судбине дочекују се достојанствено и паметно и издржљиво како би остали у близини свог партнера и живели најдуже и најбоље што могу. Али, да би људи живели и били одани на најприкладнији, најмудрији, заштитнички и најосећајнији начин, морамо се сукобити с оним чега се највише плашимо.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.