Психологија зла
кључне речи:

Психологија зла
издавач: Clio, Београд, 2011.
број страна: 198
наслов оригинала:
Zero Degree of Empathy
преводилац: Соња Бањац

Сајмон Барон Коен је професор Универзитета у Кембриџу на Одељењу за психологију и психијатрију. Истраживачку каријеру Сајмон Барон Коен започео је испитивањем неспособности особа са аутизмом да замисле унутрашњи свет – осећања, намере, мисли… Касније бављење емпатијом довело га је до открића да је суштинска разлика између полова у томе да су мушки мозгови усмерени на решавање проблема, а женски на емоционална стања, те да би аутизам могао бити дефинисан као „екстремно мушки мозак“.

 

У својој најновијој књизи Психлогија зла Барон Коен наставља да се бави емпатијом и посвећује се истраживању односа суровости и емпатије, доносећи доказе да је зло понашање засновано на недостатку или смањењу способности да замислимо бол који некоме наносимо. Психологија зла написана је без техничког жаргона, уз мноштво примера из свакодневног живота и резултата најсавременијих неуропсихолошких и генетичких истраживања, а приложени су и упитници којима се могу проценити капацитет за емпатију одраслих и деце.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.