Психологија глупости
Психологија глупости
издавач: Дерета, Београд, 2020.
број страна: 378
наслов оригинала:
PSYCHOLOGIE DE LA CONNERIE
преводилац: Слободан Дамњановић

Француски психолог Жан Франсоа Мармион, уредник часописа Le Cercle Psy, као да је 2018. године, када је први пут у Француској изашла књига Психологија глупости, предвидео да ће нам у 2020. и 2021. години једна таква збирка размишљања о овој теми бити преко потребна.

 

У циљу бољег разумевања глупости која се у доба интернета прогресивно нагомилава, и у циљу отпора овој пошасти, он је окупио своје колеге, признате психологе, социологе, филозофе, економисте и писце. Свако од њих је у кратком ауторском тексту, или кроз интервју са уредником, представио своју визију глупости и виђење могућег излажења на крај са њом, као и предикције даљег развоја нашег суживота са многим носиоцима ове људске особине. Глупост је анализирана не само као интелектуална ограниченост, већ и као ограниченост у моралном расуђивању. Заправо, у једном од текстова, неуропсихолог са универзитета у Фрајбургу, Себастијан Дијегез, износи теорију да глупост није супротна интелигенцији и да су заправо већину теорија завере скројили интелигентни људи, али коју су такозвани „интелектуални паразити“ склони лажима и маскирању управо у оне стручњаке који нису. Појам глупости, будалаштине, имбецилизма, кретенизма истражен је лингвистички у свим својим нијансама, онако како је представљен у јавном дискурсу и онако како будала саму себе представља у јавности користећи сопствени језик „просеравања“  (тзв. bullshiting). Портрет глупака је типски скениран са аспекта психологије, затим филозофски деконструисан и на крају социолошки постављен у друштвени контекст где маса будала кроји такозвану „постистину“ у којој живимо, и од које заправо не можемо да живимо.  

 

Група аутора коју је Мармион пажљиво одабрао сходно теми слаже се у једноме: сви можемо бити извор глупости, али врло мали број нас може стати на пут њеном ширењу. Аутори су песимистични али духовити. Њихове визије су се вишеструко потврдиле и разоткриле у свом најогољенијем смислу од почетка пандемије коронавируса, те је с тога управо сада читати ову књигу право просветљење.

Одломак из дела

Да ли је довољно да у младим генерацијама подстичемо развој „критичког духа“ и да их учимо да „читају између редова“, знајући да ће проблеми с којима се сада боре за неколико година нестати и уступити место другим проблемима и да се глупост, као што смо видели, већ променила и на себе навукла маску „критичког духа“ и да и даље настоји  да проналази „решења“ за проблеме које је, несвесно, управо она створила? Могу ли епистемиолошки ауторитети, као што су наука, штампа и правосуђе, одиграти праву улогу у овој борби и, на пример, пружити транспарентније податке, јасније саопштавати, марљиво проверавати чињенице и доносити законе против оних који шире опасне и шкодљиве глупости?

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.