Скелиг
Скелиг
издавач: Лагуна, Београд, 2017.
број страна: 174
наслов оригинала:
Skellig
преводилац: Александра Триван

Дејвид Алмонд (1951) је енглески писац, сматра се једним од најпознатијих савремених писаца за децу и младе. Рођен је у граду Фелингу, недалеко од Њукастла. Од 1998. године пише романе, од којих су многи добили и своју екранизацију. Скелиг је његов први роман.

 

Главни лик романа је дечак Мајкл, који се са родитељима сели у други град. Његова сестра, тек рођена беба, налази се у болници са мајком, и питање је хоће ли преживети. За то време, док су сви окупирани бебом, Мајкл у дворишту куће, упркос забрани, завирује у трошну гаражу и осим набацаних поломљених ствари, проналази „његакако лежи у мраку прљав, блед и исушен. У први мах му се учинило да је мртав. У суседном дворишту упознаје другарицу Мину, којој поверава своју тајну. Заједно га обилазе и хране. Убрзо сазнају да се зове Скелиг и да није сасвим обичан човек.

 

Скелиг је узбудљива, делом аутобиографска прича, писана у првом лицу, где до краја романа Скелиг остаје мистерија. Добитник је Kарнегијеве медаље (1998) и Витбредове награде за дечју књигу године (1998) и преведен је на 40 језика.

Одломак из дела

Већ је свануло када сам устао и на прстима отишао до њихове собе. Њена колевка се налазила крај њиховог кревета. Лежали су и спавали чврсто држећи једно друго у загрљају. Погледао сам бебу. Завукао сам руку испод прекривача и додирнуо је. Осетио сам како јој срце брзо куца. Могао сам да чујем танушни звук њеног дисања и осетим како јој се плућа дижу и спуштају. Приметио сам да је ту топло, како су јој меке кости и како је сићушна. На врату јој је остао траг млека које је повратила. Питао сам се да ли ће умрети.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.