Неко те посматра
Неко те посматра
издавач: Креативни центар, Београд, 2016.
број страна: 309
наслов оригинала:
Das Gegenteil von oben
преводилац: Олга Лазић

Немачки писац Оливер Ушман рођен је 1977. године у Везелу. Један је од најактуелнијих немачких савремених писаца за децу и младе. Откад зна за себе, воли да измишља приче, а почео је да их записује када је напунио дванаест година.

Као и роман Гејмери, и други његов роман Неко те посматра посвећен је младима. Радња романа прати живот савременог младог јунака: свет видео-игара и одрастање у нетрадиционалној породици. Главни јунак овог романа је петнаестогодишњи Денис. Он је сасвим обичан тинејџер. Живи са мајком, са којом је стално у сукобу, иде у школу, дружи се са пријатељима, заљубљује се у девојчицу Лару и воли да игра видео-игре. Али, како оне утичу на његов свакодневни живот!? Полако му се реални и имагинарни свет преклапају. Изненада схвата да га неко из суседног солитера посматра. У исто време нестаје дечак из истог солитера, тада се Денисов живот мења.

Романом доминирају дијалози и читав спектар међусобних и породичних односа, што га чини врло занимљивим за читање.  

Одломак из дела

Не могу да спавам; зато играм Project Zero да би Мику коначно напредовала у потрази за братом и несталим писцем. Вила у шуми је проклета, у њој живе добри и лоши духови преминулих људи. Размишљам о микроорганизмима о којима ми је Инго причао данас по подне и томе како је цео свет сазидан од њих. Ко зна, можда нека наша супстанца настави да живи и кад умремо.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.