Крадљивац луридијума
Крадљивац луридијума
издавач: Лагуна, Београд, 2016.
број страна: 216
наслов оригинала:
Luridiumstyven
преводилац: Јелена Лома

Боби Пирс (1974) живи у Сутри надомак Бергена у Норвешкој. Поред тога што пише за децу, уједно је и филмски и телевизијски редитељ и сценариста. Његово краткометражно остварење Sniffer награђено је Златном палмом у Кану 2006. године.

 

Узбудљиви научно фантастични серијал о Вилијаму Вентону чине два романа, Крадљивац луридијума и Криптални портал. 

 

Главни јунак романа, Вилијам Вентон, има необични таленат. Одличан је у дешифровању шифри. Након мистериозног нестанка његовог деде, његова породица је стално у покрету. Из Енглеске се сели у Норвешку под лажним презименом. Нешто их стално прогони. На изложби у Музеју науке у његовом граду била је изложена „Немогућност“. Вилијам не успева да одоли искушењу и решава најтежу загонетку на свету. Његова породица је приморана да бежи и Вилијам бива смештен на Институт за постхумна истраживања. Полако открива тајне разлоге сталног бекства своје породице и његову необичну моћ разрешавања најтежих загонетки. Заједно са својом другарицом са Института Исицијом разрешава мистерију нестанка свога деде и разлоге нестанка луридијума.  

У роману су испреплетани елементи фантастике, науке, загонетке, мистерије и борбе против зла.

 

Крадљивац лиридијума добитник је награде норвешке књижаре АРК у 2015. години за коју гласа жири сачињен од 10.000 деце школског узраста.

Одломак из дела

Вилијам је стајао сам. Снег је лагано падао, белело се око њега. Вилијам погледа другаре из разреда како тумарају по дворишту чекајући аутобус који треба да их одвезе у Музеј науке. Сви су се радовали што ће изостати из школе цео дан.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.