Тигар у мојим рукама: мала прича о масажи
Тигар у мојим рукама: мала прича о масажи
издавач: Propolis Plus Books, Београд, 2011.
број страна: 30
наслов оригинала:
Det bor en tiger i mina händer
преводилац: Чедомир Цветковић

Интерактивна сликовница „Тигар у мојим рукама“, коју су заједнички сачиниле Жанет Милде и Сабина Росен, посебна је по томе што преплиће приповедање приче са масажом, као једном од алтернативних метода за опуштање. Она може да се чита попут обичне сликовнице, али читање може и да се комбинује са масажом. Упутства за покрете, који су усклађени са фабулом, налазе се на свакој страници. Тако поред уживања у слушању и разгледању илустрација, читање приче на необичан начин  може да укључи и чуло додира.

Полазећи од тога да је масажа техника која помаже ослобађању од стреса и осећања туге, страха или љутње, ауторке смишљају причу о девојчици Моли која је тужна и безвољна због тога што је угинула њена маца Хану.  Дечак Мило – тигар, као симбол животе снаге, храбрости и подршке, причом и масажом, води Моли на метафорично путовање. Прелазећи уз тигрову помоћ и охрабрење препреке, које су оличења различитих Молиних осећања,  Моли стиже до Сунчевог брега,  односно симболичног прихватања губитка и ослобођења од туге.

Интерактивни део сликовнице чини и позив деци да измаштају своју причу праћену масажом: „Измисли сопствени пут у земљу масаже  и позови друга/другарицу с картом у оба смера, одавде до Земље маште и назад.“

Жанет Милде је шведска књижевница и илустраторка, награђена, између осталих, и плакетом Елсе Бесков, 2002. године. Сабина Росен је дипломирани терапеут-масер, са вишегодишњим искуством у масажи у  шведским предшколским и  школским установама, у којима је употреба масаже ради  опуштања и стварања бољих веза између деце уобичајена

Одломак из дела

Моли је лежала на софи.

       –  Шта би ти хтела да радимо? – упита Мило.

       –  Ништа – одговори Моли.

Није желела да се такмичи у трчању, да прави кућицу, нити да вози бицикл. Није желела ни да прави чоколадне бомбице. Била је тужна јер јој је маца, Хану, угинула.

Мило је желео да је развесели.

 Али како?

 А онда се сетио.

     –  У мојим рукама живи један тигар – рече Мило. – Хоћеш ли да му се придружиш у авантури?

Моли прихвати предлог.

    –  Онда крећемо – рече Мило. – Само, молим те, зажмури!

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.