Софијине мудролије са Марком Краљевићем
Софијине мудролије са Марком Краљевићем
издавач: , Београд, 2019.
број страна: 95

Књига Софијине мудролије са Марком Краљевићем читаоце убацује у времеплов, враћа их у 14. век, у време када је живео историјски и епски јунак Марко Краљевић и вешто их наводи да замисле да су његови савременици и да слушају његове догодовштине из прве руке.

Кроз низ занимљивих прича, расветљава се лик једног од највећих српских средњовековних јунака, кроз историјске чињенице и народно предање. Читалац сазнаје детаље о Марковим родитељима, краљу Вукашину и мајци Јевросими, о средњовековним јунацима са којима се Марко сусретао, али и открива како се живело у 14. веку, чиме су се људи хранили, какве су биле околности на Балкану и шире.

Све време истинита прича о Марку Краљевићу као владару и  ратнику преплиће се са бајковитим и добро знаним епским елементима о човеку огромних способности, заштитнику сиротиње и потлачених, неустрашивом борцу против насиља и неправде.

Уз ову књигу читаоци, осим што могу много да науче, могу и да се забаве. Управо највећа драж и оригиналност књиге лежи у њеној интерактивности, што деца посебно воле. Сова, по имену Софија, мудра је пријатељица која читаоце све време прати док читају и, на крају сваког поглавља, поставља питања и задатке. Тако, у току читања мора да се промишља, одговара, дописује, преиспитује, црта, решавају квизови.

Књига је идеална за децу од 8 до 12 година. Но, треба рећи да књига садржински нуди штиво занимљиво за све узрасте, а у форми која побуђује на динамично читање у којем се ужива без обзира на године.

 

Одломак из дела

Маркова жеља

       У време када почиње ова приповест, живиш повучено у једном манастиру. Преко дана си учитељ, а ноћу пишеш, читаш и преводиш књиге са грчког језика. Нарочито те занима историја. Али проучаваш и политичке прилике европских земаља у том бурном 14. веку. Хтео би да напишеш и књигу о животу краљева.

       Једне ветровите ноћи уснио си чудан сан. У манастирску собу ушао је витез, на кревет ти ставио карту тадашње Европе и вреће дуката, а на њима писмо. Писао је да те испред врата чекају кочије за пут ка далеким земљама. Пробудио си се и замишљено погледао кроз прозор, јер је сан био толико стваран да ниси био сигуран где се налазиш.

       У том тренутку чујеш куцање на својим вратима и видиш оца Димитрија како лагано улази.

„Српски краљевић по имену Марко чуо је како сви хвале твоју ученост. Данас долази са својом свитом да те упозна.ˮ

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.