Разговор око света за 8 минута
кључне речи:
, ,
Разговор око света за 8 минута
издавач: , Лазаревац, 2017.
број страна: 124

Kњига „Разговор око света за 8 минута” обилује кратким, сажетим, веома необичним, помало луцкастим и надасве забавним причама. Осим прича, у књизи се могу наћи и друге кратке форме, па ће читаоци уживати у скечевима, различитим досеткама и мудролијама, необичним кулинарским рецептима, несвакидашњем хороскопу, забавном квизу и смс причама. Ово је књига по којој је дозвољено и пожељно да се пише, јер читаоци у више наврата на страницама књиге наилазе на позиве и даје им се  простор да допишу своје утиске, заврше причу, изразе своје мишљење, истражују и напишу чињенице до којих су дошли. Писац каже да најбоље приче могу да се сместе у две-три реченице, мотивише читаоце и помаже им да се опробају у писању истих. Ова књига читаоцу даје слободу, да је чита одједном или из више наврата, да почне читање од прве, последње или било које друге стране. Али, без обзира како се чита, резултат ће бити исти, загарантована је добра доза хумора и смеха.

Игор Коларов (1973–2017) један је од најзначајнијих савремених српских писаца за децу и младе. Због своје особене поетике и хумора, омиљен је међу читаоцима свих генерација. По његовом роману „Аги и Ема” снимљен је истоимени филм. Коларов, добар романописац, мајстор минијатуре, своје приче прилагодио је савременом дигиталном добу, па неке од њих могу да се нађу и на дисплеју мобилних телефона.   

Одломак из дела

SMS ПРИЧЕ

 

ТАКАВ ЈЕ ВИНИ

КАЋА: Волела бих да си романтичнији. И да ми стално говориш да сам лепа.

ВИНИ: А-ха.

КАЋА: И да ми купујеш поклоне.

ВИНИ: ОК.

КАЋА: И да се тучеш због мене.

ВИНИ: Молим те, престани да се мешаш у моју љубав према теби!

 

ХВАЛИСАВАЦ

ГИГА: Ја сам леп и паметан!

МАРКО: Ваљда.

ГИГА: Зашто ме онда Софија тако упорно избегава?

МАРКО: Зато што мисли својом, а не твојом главом.

 

КАСКАДЕР(КА)

ЦАНЕ: Моја баба се запослила као каскадер у једном акционом филму и сломила прст.

ЛАРИ: Стварно?!

ЦАНЕ: Ма, неее. Ускоро почиње школа, па вежбам разна оправдања…

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.