Када и сунце мјауче
кључне речи:
, ,
Када и сунце мјауче
издавач: Пчелица, Чачак, 2020.
број страна: 115

Елизабета Георгиев живи и ради у Димитровграду. Основну школу завршила је у једном малом селу које се зове Смиловци, на Старој планини. У одељењу их је било само троје. Заволела је читање. Према књизи је имала велико поштовање, посебан однос и пожела је у једном тренутку да пише. Библиотекар је, преводилац, бави се писањем за децу и одрасле. Књиге на које је јако поносна су: Три лица и птица“, „На рингишпилу имена“, Ћошак иза ћошка“, Шуш и Миш у библиотеци“.

„Када и сунце мјауче“ је занимљива прича о једном јединственом, посебном мачету, Жаки и једној необичној девојчици, Неди. Жаки почиње свој живот у белој кутији са мамом, Буцмастим дечаком, Враголастим дечаком и Несташном девојчицом. Када су сви прогледали, ојачали, саслушали лекције о животу и били спремни за сусрет са спољашњим светом, мама их је повела у шетњу. Животни путеви их раздвајају, а Жаки креће на тајни задатак, да усрећи једну посебну, другачију девојчицу Неду. Када се неко заволи свим срцем и још толико, онда се болест може лако победити. Жаки је помогла Неди у тој мисији јер јој се поред  посебног, паметног, једног и јединственог мачета чинило и да сунце мјауче. 

Одломак из дела

Мама нам је објаснила да је човек створење које хода на две ноге, не мјауче него прича и, ако заволи мачку, постаје њен роб.

Тек пред зору, када је месец отишао на спавање и када је сунце срамежљиво почело да провирује иза крошњи дрвећа, малкице сам дремнула… Чини ми се…

Обичне девојчице носе шнале и чешљају косу. Необичне девојчице не морају да носе шнале нити да чешљају косу. Оне су просто необичне и јединствене.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.