Кад прича причу прича
кључне речи:
, ,
Кад прича причу прича
издавач: , Београд, 2016.
број страна: 72

Збирка прича „Кад прича причу прича” Весне Видојевић Гајовић састављена је од двадесет и шест истински занимљивих и потпуно необичних прича, намењених пре свега деци.  Главни ликови су у ствари саме приче. Тако ће читаоци бити у прилици да се упознају најпре са воденом причом, а потом са дрвеном причом, смрзнутом причом, ружном, тајанственом, сломљеном, баксузном, страшном, загонетном, расејаном, хвалисавом, халапљивом, цветном и другим причама. Све ове приче пуне су неочекиваних обрта и занимљивих расплета, забавне су, луцкасте, а истовремено одишу посебном топлином. Неке приче  читаоце ће добро насмејати, неке зачудити или изненадити, али, свака прича просто увлачи у свој посебан свет и када се заврши читање није лако рећи у којој причи је било најбоље. Поједине приче позивају на акцију, траже од читаоца не само читалачки, већ и другачији ангажман, на пример да се доврши прича, смисли занимљив крај, допуне, измене или преправе поједини делови, пронађу изгубљена слова и слогови или распетљају запетљане реченице. Ова књига тера на читање, али и на играње. Зароните у приче, видећете, биће баш забавно!

 

Одломак из дела

Смрзнута прича

Шта је са овом причом? Хладно јој је и зими и лети. Зими још некако, али лети! Како некоме лети може да буде хладно? Може ако је прави смрзотије. А, таква је ова прича. Тресе се, цвокоће. Кажу јој: Обуци се топло, натронтај се! Она облачи поткошуљу, кошуљу, џемпер, прслук, шал, рукавице, капу, бунду…Огрне се ћебетом. Ништа не помаже и даље цвокоће и поцупкује у месту не би ли се бар мало угрејала. Кажу јој: Лези у кревет, покриј се јорганом до носа. Узми термофор, стави загрејане црепове на ноге. Напиј се топлог чаја, посрчи врелу супу. Све је пробала, али ништа не помаже…

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.