Дедица с дугом брадом
Дедица с дугом брадом
издавач: Propolis Plus Books, Београд, 2009.
број страна: 32
наслов оригинала:
Den lilla farbrorn med det långa skägget
преводилац: Славица Агатоновић

Најдужа брада на свету једног дедице у причи финске ауторке Кристел Ренс,  представља главни мотив сликовнице која говори о толеранцији, компромису и решавању проблема на најбољи могући начин. У њој дедицина веома дугачка брада, на коју је дедица врло поносан, крије разне загубљене предмете, ствара проблеме њему и његовој бакици и доводи их у многе смешне ситуације. Деца – слушаоци и читаоци ове приче, која почиње као што почињу бајке: „Био једном…“,  домаштавају шта би се све могло наћи у једној таквој бради. Бакицино решење за проблеме с брадом не само што је мудро и необично већ изазива и право читалачко задовољство јер говори и о великој  доброти и љубави у односу јунака ове сликовнице.

Кристел Ренс (1960) је и написала и илустровала „Дедицу с дугом брадом“. Њени  цртежи и стриповски облачићи, у којима речи ликова прате и дочаравају наративни ток, децу посебно привлаче и забаваљају.

Сликовница је намењена узрасту од четири до седам година и подстиче родитеље да са децом поразговарају о важности толеранције и међусобног разумевања.

Одломак из дела

Био једном један дедица. Изгледао је углавном као све дедице, дакле, сасвим обично. И, као неке дедице, и овај је имао браду. Али, овде је престајала сличност с другим брадатим дедицама, јер брада овог дедице није била обична.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.