Симпатизер
кључне речи:
,
Симпатизер
издавач: Лагуна, Београд, 2017.
број страна: 440

Смештен у последње дане Вијетнамског рата, као и у годинама које су уследиле након тог конфликта, „Симпатизер“ нам даје јединствено виђење тог хладноратовског сукоба. Рат, са свим својим страхотама, ипак пада у други план наспрам битке којa се води у безименом протагонисти. Замишљен као лик који се уклапа свугде али нигде не припада, бивши капетан полиције Јужног Вијетнама (заправо тајни агент Вијетконга) је у сваком смислу растрзан између два света. Дете из мешовитог брака, студирао је на западу, али привучен идејама социјализма, Капетан неће пронаћи мир ни када доспе до Сједињених Америчких Држава, заједно са бројним избеглицама из Јужног Вијетнама. 

Писац врло темељно приказује парадоксе америчког друштва, али подједнаком жестином критикује и народе Југоисточне Азије. Богат црни хумор је веома вешто помешан са тескобном атмосфером достојном Кафке или Орвела, што читаоца током целе књиге држи у стању неизвесности. Роман је објављем поводом обележавања четрдесет година од краја рата у Вијетнаму.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.