Жена у белом
Жена у белом
издавач: Лагуна, Београд, 2016.
број страна: 175
наслов оригинала:
God Help the Child
преводилац: Дијана Радиновић

Тони Морисон (рођ. 18. фебруара, 1931.) добила je Нобелову награду за књижевност 1993. године за сабрана дела, а лауреат је и Пулицерове награде. Многобројна признања говоре да је Тони Морисон  једна од значајнијих књижевних стваралаца данашњице, а њен широки књижевни опус је сврстава у писце који промовишу афроамеричку књижевност а последњих година и књижевност за децу.

 

Детињство девојчице Невесте, мајчин однос према њој, њено одрастање и сазревање одредила је боја њене коже, крст који вечно носи,  а за који није она крива. Због осећаја напуштања, одбацивања и самосажаљења радила је све како би задобила пажњу, макар један једини мајчин додир, пољубац, загрљај. Напуштање љубавника уз речи „Ниси жена какву желим“, погађа је јаче него што је очекивала, покреће лавину мисли, сећања и гони је у нове походе како би рашчистила неправедно учињене поступке у прошлости, а потом се суочила са садашношћу.

 

Упознајући се кроз поглавља са осталим ликовима и пратећи догађаје из њихове перспективе успевамо да створимо целокупну слику неправедног сведочења ове девојчице, покушаја искупљења након низа година, става њене мајке, момка који одлази… Промене на Невестином телу уочава само она, и повезане су са све већом интроспекцијом, а нестају када дође до спознаје и суочавања са свим траумама из претходног периода живота.

 

Кожа боје абоноса, посебан стил облачења, патња и  недаће обележавају у многоме Невестин живот, али и доводе до  стицања самопоуздања и снаге за наставак  живота у коме ће добити најзначајнију улогу, улогу мајке.

Одломак из дела

Патњу сваке врсте треба узети за озбиљно и имати храбрости да је пустиш да пламти и гори попут трепераве звезде не може се и не да ублажити бедним кривљењем себе јер њена експлозивна блиставост одјекује оправдано гласно као јека тимпана. (стр. 152)

 

Дете. Нов живот. Имуно на зло или болест, заштићено од отмице, батина, силовања, расизма, увреда, патње, самопрезира, напуштања. Без грешке. Чиста доброта. Без гнева.

Тако су веровали. (стр. 172)

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.