Вољена жена
Вољена жена
издавач: Paideia, Београд, 2013.
број страна: 196
наслов оригинала:
Une femme aimée
преводилац: Анђа Петровић

Андреј Макин рођен је 1957. у Краснојарску (Сибир). Образован је у духу француског језика и културе. Докторирао је филолошке науке на Московском универзитету 1987. Крајем осамдесетих година настањује се у Француској. Његове књиге преведене су на више од четрдесет језика.

Главни јунак овог романа, Олег Ердман, има једну страст, једну опсесију, а то је живот Катарине Велике, руске царице. Пореклом Немац, као и сама царица, он настоји да сруши предрасуде које окружују ову жену. Истражујући њен живот, Ердман жели да сруши мит о томе да је она владала не само својим дипломатским вештинама и умећем, већ и својим телом, да је својом путеношћу манипулисала мушкарцима око себе. Упирање погледа у сегменте прошлости крије и једну другачију преокупацију, а то је потрага за сопственим идентитетом, надвијање над самим собом. Приповедач нас својом умешношћу спретно води на путовање кроз историју, од XVIII до 80-их година XX века, а дотиче се и неких актуелних политичких тема као што је однос Русије и Крима.

Одломак из дела

„Свет је тврд, непопустљив, сигуран у сопствено право, оно право да увек развија своје коло – ратове, изневерене наде, људске животе избрисане као кад снежни вртлог завеје пут па нестане, а замени га други вихор пахуљица.“

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.