Влада Арсић: 14:14
Влада Арсић: 14:14
издавач: Центар "Доротеј", Београд, 2021.
број страна: 319

Влада Арсић (1967) новинар, писац и истраживач, аутор је десетак књижевних дела, романа и збирки прича („Лопатање ђавола“, „Изгубљене у магли“, „Армагедон“, „Бродолом“, „Кад звона занеме“, „Ноћ архангела“, „Невиђена Србија“, „Приче уз огњиште“, „Осиње гнездо“, „14:14“). Живи и ствара у Београду.

У делима се бавио пошастима које прете младима у нашој земљи (педофилија, наркоманија, секте, трговина људима, интернет-предатори), као и романсираном историјом Србије.

Најновији Арсићев роман – „14:14“ – из штампе је изашао пре неколико месеци. Тема романа јесте страдање народа у смедеревској тврђави 6. јуна 1941. године, догађај који је најчешће у уџбеницима историје прећуткиван. Ко је одговоран за експлозију у складишту муниције где је живот изгубило око 2500 цивила, међу којима Недићеви син, трудна снаха и унук – Немци, Енглези или совјетски оперативац, Мустафа Голубић и зашто је број жртава временом смањиван, а немили догађај потпуно заборављен – питања су која је Арсић покренуо овим делом.

Одломак из дела

Одломак из књиге:

„У кутији је била и повећа увијена књига, вероватно некаква монографија, коју је одложио на руб наслона. Шмокља му је и за живота често даривао књиге, испрва оне са револуционарним штивом, а касније, како је живот одмицао, све чешће и оне са филозофским или религијским темама. Срећом, није имао обичај да га пропитује, па их је махом одлагао непрочитане у своју кућну, не превише обимну библиотеку. Међутим, пажњу му је привукла мала пластична кутија за накит. ,Шта ли је ово?’, изненадио се и полако отворио. У њој је заиста био женски прстен, танка сребрна алка с масивним цветом од светлозеленог камена, омеђеног филигранском чипком. Готово је поскочио и пришао прозору. И даље га је разрогаченим очима загледао са свих страна док су му крупне грашке зноја росиле чело.

– Не… Није могуће… – тихо је промуцао. – Па ово, ово…

Осетио је страховит бол у грудима. С муком се отетурао до звонца којим је позивано дежурно особље. Не дочекавши да ико стигне, увелико је ронио густом, прљавом баруштином боје мастила.“

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.