Велика лаж
Велика лаж
издавач: Плато, Београд, 2016.
број страна: 206

Фабула романа Велика лаж базирана је на конфликтима и дилемама са којима се суочава појединац у савременом неокапиталистичком друштву. Акценат романа је на осећају беспомоћности индивидуе наспрам галопирајуће глобализације. У прологу, као и током романа, ембрион се обраћа читаоцима износећи свој став о животу, а његова одлука да се не роди је, заправо, бунт против света у коме је зло потиснуло доброту. Проблеми савременог друштва приказани су кроз живот главне јунакиње Јелене, по професији психолога, запослене у Маркетингу компаније Морнинг. Прича је смештена у 2029. годину.

 

Соња Атанасијевић је објавила шест романа и једну збирку прича. Добитница је награда  „Бранко Ћопић“ и „Златни Хит Либер“, a романи Бекство из акваријума и Велика лаж били су у ужем избору за НИН-ову награду.

Одломак из дела

Маштала је често моја мати, тих година, али и касније, да би јој пријала свакодневна јутарња доза амнезије, барем у трајању од десетак минута, када би чулима сасвим малог детета опажала људе и ствари око себе, сматрајући да би јој ти ситни јутарњи залогаји доносили свежине за читав остатак дана, и једном можда помогли да коначно схвати живот. Моја мајка је често сама себи знала да каже, не разумем живот, или, спремајући се да крене у шетњу, или на трчање, док везује патике, прошапутала би у себи, идем да пробам да схватим живот.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.