Вегетаријанка
Вегетаријанка
издавач: Дерета, Београд, 2016.
број страна: 152
наслов оригинала:
The vegeterian
преводилац: Ана Марија Грбић

Овај необични роман, који се може одредити и као новела и као приповетка у три чина, у чијем наслову се налази само једна реч, заправо уопште не говори о вегетаријанству, што би читалац могао, помало наивно, претпоставити. Јужнокорејска ауторка Хан Канг, кроз причу о, наизглед, безазленој одлуци Јонг-Хе да престане јести месо, описује традиционалне односе у породици, друштву и држави. Она отвара полемику да ли људско биће, посебно жена, заиста има власт над својим телом и животом, чак и онда када га доведе у потенцијалну опасност? Канг се веома вешто поиграва идејом метаморфозе, у XXI веку, која за крајњи циљ има апсолутни пацифизам као идеологију, оваплоћен претварањем у биљку.

Главна јунакиња, Јонг-Хе, није наратор ни у једном од три дела романа, већ о њој сазнајемо из перспективе њених најближих: супруга, зета и сестре. Њен глас и њено мишљење, о њој самој и њеној одлуци, недоступни су читаоцу, што ствара посебан ниво блискости са овом књижевном хероином. Сви имамо ту једну компоненту, које бисмо се својевољно одрекли, ако би нас то претворило у оно што желимо да будемо. Вегетаријанство Јонг-Хе, које је ескалирало до клиничке анорексије, за резултат је имало уништене односе са њеним родитељима, развод од мужа, пропаст сестриног брака, као и њену хоспитализацију. Утисак, који упркос свему преовладава, је тај да је Јонг-Хе ипак постигла оно чему је тежила – освојила је сопствену слободу и вратила се самој себи.

Према овом делу, 2009. године снимљен је филм у режији Ву-Сеонг Лима, а Хан Канг је 2016. године овенчана Букер наградом.

Одломак из дела

    „Живот је тако чудна ствар, помислила је када је престала да се смеје. Чак и пошто су им се одређене ствари десиле, без обзира на то колико је цело искуство било грозно, људи и даље једу и пију, иду у тоалет и перу се, другим речима – живе. А некада се чак наглас смеју. И вероватно имају овакве мисли, а када их имају, мора да се сневеселе када се присете туге коју су накратко успели да забораве.“

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.