Срце ноћи
Срце ноћи
преводилац: Мирослав Б. Митровић

Нагиб Махфуз  (рођен 11. децембра, 1911. године,  умро 30. августа 2006) је једини арапски писац који је добио Нобелову награду 1988. године. Каиро је обележио Махфузов живот и често се помиње у његовом књижевном опусу. Завршио је филозофију на Каирском универзитету, а потом радио у египатској државној служби. Сматра се најутицајнијим арапским писцем јер је утемељио форму романа у арапској књижевности, а притом је писао и историјске драме, кратке приче, есеје, филмске сценарије.

 

Џафер Ибрахим Сејид ар-Рави, унук Сејида ар-Равија покушава да придобије дедин вакуф, завештано  власништво које је поклонио у добротворне сврхе. Напустио је дедину кућу у којој је живео четрнаест чедних година, решивши да ожени чобаницу. У ту кућу туга се усељавала са одлукама о женидби девојкама из различитог сталежа, такве судбине је био и Џаферов отац, син јединац Сејида ар-Равија. Након почињеног убиства, Џафер схвата да се несрећа догодила да би се наругала заговорнику разума и његовој благословености. Све то сазнајемо у току једне ноћи када Џафер, у  кафани, у старом Каиру, прича свој животни пут пријатељу из суседства. Ретроспективно сагледавамо његово детињство, тумачимо међуљудске односе, пратимо психолошко и духовно сазревање главног јунака, његове недоумице, разапетост између традиције и трендова, разума и осећања. Кроз Џаферов однос са најбољим и јединим пријатељем Мухамедом Шакруном, упознајемо његове ставове о животу, послу, политици, вери и љубави.

 

Роман „Срце ноћи“ је снажна емоционална, животна прича пуна психолошких  момената и сурове борбе, у којој се упознајемо са обичајима и начином живота у Каиру и трагедијом која је задесила  мислећа жива бића блиска главном јунаку. Пред њега се испречило питање како да очува веру пошто  је  желео  од ума да створи водича и саветодавца и то га је донекле одвело у још дубљи понор.

Одломак из дела

То је сушти живот човечанства. Пробај га храбро уколико смеш. Одважно отвори врата, немој се понижавати јер све што тражиш, то је право које ти следи. Овај свет припада човеку, сваком људском бићу. На теби је да се одрекнеш бедних навика.

 

Али свака ствар има живот који је неуништив.

 

Корачај носећи снагу мудрости и чини шта желиш!

 

Марљивом су отворена врата да ступи на престо.

 

Истинску природу човека могуће је разумети само у светлу његових односа са другима.

 

Природа човека – било ког човека – јединствена је, није дељива.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.