Путовање једног слона
Путовање једног слона
издавач: Лагуна, Београд, 2012.
број страна: 214
наслов оригинала:
A Viagem do Elefante
преводилац: Јасмина Нешковић

Године 1551, зету цара Карла V, аустријском надвојводи Максимилијану, португалски краљ Жоао III поклонио је као свадбени дар азијског слона, који је са својим корнаком, заборављен и запуштен, живео у краљевској менажерији. У пратњи каравана, састављеног од носача, војника, племића, слон и корнак крећу на пут од Лисабона, преко Шпаније, Италије, Медитерана, снегом завејаних Алпа, река Ин и Дунав до Беча. Слон Соломон путује Европом, вођен и праћен хировима владара, војним сукобима, интересима цркве, чуђењем и одушевљењем обичног света (јер „Човек виђа слона само једном у животу, можда и ређе“).

Заснован на истинитом догађају, путописни роман португалског нобеловца Жозеа Сарамага (1922–2010), у коме се преплићу историјске чињенице и фикција, читаоца води кроз Европу 16. века, коју потресају верски ратови, где владају страх од инквизиције, незнање и предрасуде, на путовање у време „кад није било аутопутева, бензинских пумпи, крокета и кафе, а да не говоримо о мотелима где се може преноћити, док напољу бесни олуја“. Уз низ промишљених, сатиричних, духовитих дигресија о времену прошлом и садашњем, Сарамаго, пратећи караван, пише о универзалним темама – људској природи, судбини, слабостима.

Одломак из дела

Ма колико то могло изгледати неприлично некоме ко није упознат с утицајем брачних ложница, биле оне благословене светим обредом венчања, световне или незаконите, на успешно одвијање државних послова, први корак на необичном путовању једног слона у аустрију, о коме смо намерни овде да приповедамо, предузет је у спаваћим краљевским одајама португалског двора, мање-више у време одласка на починак. […] Озбиљно забринут, ево шта је краљ почео да говори краљици, Нешто ме мучи, госпо, Шта то, господару, Поклон који смо дали рођаку максимилијану, поводом његовог венчања, пре четири године, одувек ми се чинио недостојним његовог високог рода и заслуга, а сада, кад нам је ту близу, у ваљадолиду, као регент шпаније, такорећи надохват руке, волео бих да му поклоним нешто вредније, нешто што би падало у очи, како се вама чини, госпо, 

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.