Прекасно: старински роман
Прекасно: старински роман
издавач: Геопоетика, Београд, 2018.
број страна: 146

После објављене две збирке прича („Јутарњи акт“, 2000, и „Толико од мене“, 2015) Бранка Криловић, новинарка и позоришни критичар, на књижевној сцени се појавила са романом „Прекасно“.

 Реч је о љубавном роману, у коме пратимо неколико љубавних прича савременог доба на просторима бивше Југославије. Главни јунак, професор математике у пензији и његова некадашња ученица, срећу се после пола века и исповедају једно другом своје животне приче. У поднаслову ауторка је приписала роману одредницу „старински“. Према „Речнику српскога  језика“ (Нови Сад: Матица српска, 2017) секундарно значење придева „старински“ јесте  „који се придржава старих обичаја и схватања, несавремен: ~ човек.“ Ауторка заправо инсистира на једној особини главног јунака сматрајући је важном и племенитом, а у савременом свету превазиђеном, а ради се о оданости према животној љубави – глумици – жени која га је оставила.

Друго важно питање које проблематизује полази од мота њене претходне књиге: „Ако некога не учиниш срећним, заувек си закаснио.“ Пред читаоца, као и пред главног јунака, поставља се загонетка – заједно откривамо зашто је за могући нови трептај, љубав коју је прижељкивао – прекасно.

Добро познавање прилика у позоришном животу које се оцртава у роману, широка слика друштвених промена на екс-југословенском подручју и њихов утицај на животе малих, обичних људи, затим убедљиво сликање јунака и ситуација, сведен језички израз, са примесама реског хумора, свакако су допринели месту романа у најужем избору на НИН-ову награду 2018. године.

Одломак из дела

„Мождано замућење, а онда светлосни прасак. Звук секире у рањеном стаблу. Сцена из омиљене позоришне представе. Гледала једном целу, два пута само почетак. Одважни редитељ, првом сликом каже срж драме. Чеховљева Рањевска, не зна куд ће с болом, својеручно коље вишњик. И она сад стиска нејаке шаке. Урива нокте у дланове. Урива јаче. Волела би да прокрвари. Не треба јој секира, ни пијук. Бљус! Сручи се један зид. Бљус, други зид. Расте брдо лома. Разрушено гнездо. Раскомадана сигурност. Мужјак узлетео. Врелина. Знојење. Затим олакшање. Чека да прође напад, ослушкује смиривање откуцаја испод блузе. Пред њом лагано узмиче завеса прашине и враћа се видна бистрина. Ходом или ваздушно, пролази кроз размакнуте спољне зидове и  – напољу је. У висини стана који је управо уништила. Бескрилна. Лебди. Пред поново јасном сликом сина, молитвено склапа дланове.”

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.