Kitchen confidential - Adventures in the culinary underbelly
Искусни амерички шеф кухиње Ентони Бордејн почео је каријеру приповедача пишући професионалне мемоаре који су испрва излазили као чланци. Након објављивања есеја 1999. године у Нјујорк Тајмсу Немојте јести пре него што прочитате ово, мемоари су обједињени и у форми књиге Поверљиво из кухиње – пустоловине кроз мрачне стране кулинарства. Ово није само биографија контроверзног кувара већ и приказ шокантних дешавања иза врата кухиња њујоршких ресторана. Читање ових сведочења буквално отвара очи свакој бившој или потенцијалној муштерији било ког ресторана. Сваког посвећеног кувара он описује као мазохисту, а сваку муштерију као наивну незналицу. Њујорк је идеална позорница за сва дешавања између ова два потпуно одвојена света. Анегдоте о дешавањима иза сцене су духовите и забавне, а истовремено и својеврсна упозорења играчима са обе стране.
Бордејн је постао познат као аутор документарних емисија „Без резервације“ и „Непознати предели“ које су јединствени кулинарски путописи кроз цео свет. У јуну 2018. године Бордејн је извршио самоубиство током снимања једне од епизода у Француској.
Немам жељу да умрем, нити имам нездраву наклоност ка дизентерији. Ако знам да складиштите лигње на собној температури поред кутије за мачку, узећу лигње доле низ улицу, хвала лепо. Наставићу да једем плодове мора уторком, средом и четвртком, зато што знам да тако треба, зато што умем да чекам. Али ако имам прилику за комплетну вечеру са изнутрицама рибе фугу, иако се нисам поштено упознао са шефом кухиње, и налазим се у чудном граду на Далеком истоку и мој авион полеће сутра? Једем. Само једном се живи.