Писма
кључне речи:
,
Писма
издавач: Лом, Београд, 2013.
број страна: 151
наслов оригинала:
Correspodance
преводилац: Милан Предић

Тешко мирећи супротне тежње – емоционалност (“душа се мери по величини своје жудње”), критички дух и страст према истини, Флобер (1821-1880) је истовремено лиричар и сатирик, који је успео да напише један од највреднијих опуса у светској књижевности.

После 150 година од појаве његових чувених романа, Мадам Бовари,  Саламбо  и Сентиментално васпитање, Гистав Флобер се убраја у класике светске књижевности попут његових омиљених писаца Шекспира и Сервантеса.

Познат је и по обимној преписци, која садржи више од 3000 писама, објављених у 13 томова, која  представљају својеврстан „роман о Флоберу“. Књига Писма, садржи избор писама из младости, писма с путовања која су попут путописа и писма после појаве романа Мадам Бовари. Већина писама у овој књизи упућена је Лујзи Коле, која је била Флоберова дугогодишња љубав.  Она су исповест  његове душе. Ту су и писма упућена  Бодлеру, књижевници  Жорж Санд, књижевном критичару Иполиту Тену…

 

Писма су и сведочанство његовог презира према буржоаској класи, којој је и сам припадао. Она садрже мисли о љубави, искрености, људској слабости, искушењима, мржњи, пријатељству и представљају сажето животно искуство, које чува своју актуелност и у данашњем, савременом тренутку. Флоберова писма су и драгоцен извор за проучаваоце књижевности, јер нам откривају како су настала поједина његова дела.

Одломак из дела

Оно што ми изгледа дивно, што бих хтео да напишем, то је нека књига ни о чему, књига без везе са спољним, која би се држала сама од себе унутарњом снагом свога стила, као што земља лебди а ништа је не подупире.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.