Парк Логовској
кључне речи:
,
Парк Логовској
издавач: Геопоетика, Београд, 2015.
број страна: 135

Дана Тодоровић рођена је 1977. године у Београду. Школовала се у Будимпешти, Детроиту, Индијанополису и Њујорку, а студије драме завршила је у Лондону. Њен први роман Трагична судбина Морица Тота преведен је на немачки и енглески језик. 

 Парк Логовској био је у најужем избору за НИН-ову награду за 2015. годину.

У овом роману ауторка поставља вечита питања о преображају и људској сумњи. Дана Тодоровић истиче да је кроз сопствено искуство научила да би се нешто унутар човека излечило, оно најпре мора испливати на површину,  другим речима мора се с тим суочити. Зато су поглавља овог романа подељена на дневну и ноћну реалност, на светлост и мрак, хумор и лакоћу с једне стране, и страх и тежину с друге. Када човек свој страх види онаквим какав он заиста јесте, као само још једну у низу приликa за раст, прилику да сутра буде још чвршћи и слободнији, тада се његов мрак постепено повлачи, уступајући место светлости, од које смо, по мишљењу Дане Тодоровић, сви саздани.

Када говоримо о стилу овог романа, превагнула је ауторкина љубав према класичној руској књижевности и оном ненаметљивом гогољевском хумору који обилује иронијом.

Ауторка духовито закључује да клаустрофобична напетост у њеним романима вероватно произлази из њене жеље да ангажује читаоца, да га приближи протагонисти и омогући му да заједно с њим потражи излаз из неугодне ситуације.

Одломак из дела

„Ма шта конкретно читаво путовање представљало у контексту живота овог човека, да ли тек необјашњиви блесак луцидности, предворје онога света или алегоричан сан, једно је сигурно: благо ономе ко сам себи пут у Логовској утре и провири кроз чудесни прозор у нулту тачку стварности где двојности престају да постоје, а живот се враћа свом изворном смислу, где нема беса, кривице, кајања, разочарања, пропуштених прилика или недоживљених тренутака, и где неспутани људски дух исијава радошћу у свом јединственом и непоновљивом доживљају постојања.“

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.