Папир са воденим знаком
Папир са воденим знаком
издавач: Лагуна, Београд, 2022.
број страна: 160

Нови роман Горана Петровића Папир са воденим знаком, по замисли аутора, весник је вишетомног романа делте, чудесне хронике о човечјем трагању за срећом, лепотом и савршенством од памтивека до данашњих дана.

Невелик обимом, овај роман нас уводи у један наизглед могућ, али историјски незабележен, необичан поход, који је на Сицилији, у средњем веку покренула сурова и похотна владарка Напуља, краљица Ђована II, звана „Ђована од стотину љубавника”. Владарка је неког сунчаног дана у септембру неке године покренула дворску свиту „од сто десет мушкараца и само једне жене”, ка суседном, приморском граду Амалфију, са циљем да се по сваку цену домогне пар листова скупоценог памучног папира са воденим знаком. Јунаци овог путешествија били су невољни и мрзовољни припадници различитих сталежа и занимања, од писмених монаха и ексцентричних уметника до лукавих трговаца, и несвакидашњих војника, сви потерани на пут наређењима и нагонима бестидне владарке. Њихови необични доживљаји подсећају на приче из Бокачовог Декамерона а Петровић са много симпатија и прикривеног хумора приказује људске жеље, страсти, страхове и чежње ликова у роману: „Јер човека некада може да чини и оно чега нема.” Пишући о пореклу, поступцима или деликатним осећањима неких од јунака романа, Петровић не користи ни ласцивне ни вулгарне речи, али често употреби неке старинске, скоро заборављене српске речи. Ритмичним понављањем појединих реченица или само њихових делова у сваком од поглавља, аутор је од прозног текста романа створио несвакидашње песме у прози.

Романом Папир са воденим знаком Горан Петровић је наставио свој књижевни пут трагања за знаковима сталне, свевремене људске чежње за љубављу, савршенством и уметничким стварањем, од страсног љубавног писма „какво још ни један мушкарац није добио” до склапања чаробних витража по окнима манастира. Петровић је изнова забележио своју алегоричну причу из давног периода историје човечанства јер „охоли писац хронике то није ни видео ни забележио.”

Одломак из дела

„Само најузвишеније духовне мисли, најважнији уговори и мировни договори, пописи поштено стечене имовине и опоруке којима оставилац имање завештава болеснима и убогима – могу да буду исписани на њиховом папиру. Од световног садржала конгрегација је папир радо уступала и онима који истражују свет, у сврху исцртавања географских и поморских мапа. Када је већ реч о цртању, може се додати да су били повлашћени и сликари, вајари, архитекте, градитељи нових музичких инструмената.

У случају да се испостави да неко од њих нема дара, било би му отписивано: ’А шта кажете да ми вама плаћамо само да се манете стварања?’ ”

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.