Отменост јежа
Отменост јежа
издавач: Чаробна књига, Београд, 2014.
број страна: 323
наслов оригинала:
L'Élégance du hérisson
преводилац: Мелита Лого – Милутиновић

Мјуриел Барбери, француска књижевница и професорка филозофије, ауторка је три романа: Посластица (2000), Отменост јежа (2006) и Живот вилењака (2015). Роман Отменост јежа постигао је велики успех широм света –  по њему је снимљен и филм под називом „Јеж“.

 

Овај роман од почетка плени својом једноставношћу и начином на који приказује живот задирујући у међуљудске односе. У њему се преплићу срећа и туга, истичу друштвене разлике које се заснивају на предрасудама свакодневног живота, а одликују га и интелигентан хумор, префињеност и филозофска позадина. Аутор се кроз радњу романа, која се одвија у улици Гренел број 7 у вили богаташа, бави егзистенцијалним питањима; у роману се говори о уметности, али и о смислу живота и смрти.

 

Током читавог романа тече нарација у два гласа који се смењују, један се обраћа читаоцу, док се други обраћа свом дневнику. Ти гласови припадају протагонисткињама романа Рене Мишел и Паломи. Читалац од самог почетка добро зна да њих две имају доста тога заједничког. Иако се по друштвеном сталежу разликују, Рене и Палома имају сличан поглед на свет и обе су, свака на свој начин, незадовољне животом. Рене је кућепазитељка која има педесет и четири године, воли Толстоја и руску књижевност, слуша класичну музику, гледа квалитетне филмове и ужива у филозофским расправама. Своје право лице крије од других људи и представља се као припроста домарка, како сама каже „тако добро одговарам ономе што је друштвено убеђење сакупило у образац пазикуће, зато што сам један од многих точкића који покрећу велики свеопшти привид о томе како живот има лако докучив смисао“. Палома је дванаестогодишња девојчица, ћерка једног од богатих власника станова, љубитељка је хаику поезије и манга стрипа, веома је паметна, али нема жељу да се истиче. Прва ће схватити да Рене није оно за шта се представља. Нови станар виле, богати Јапанац господин Какуро Озу, имаће доста утицаја на обе протагонисткиње романа. Он и Палома неће посматрати кућепазитељку Рене кроз социјални статус, већ ће у њој препознати све квалитете њене личности.

 

Роман Отменост јежа пружа виђење друштва у коме социјални статус није одлучујићи у истински правим односима међу људима.

Одломак из дела

Гђа Мишел има отменост јежа: споља је начичкана бодљама, права тврђава, али слутим да је изнутра исто тако једноставно истанчана као јеж, лажно незаинтересована животињица, жестоко недруштвена и страховито отмена.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.