Мала тераса
Мала тераса
издавач: Чигоја штампа, Београд, 2018.
број страна: 158

Мала тераса представља одабир прича насталих за потребе култне емисије „Забавник“ Првог програма Радио Београда. Ове приче, писане деценијама, сведоци су протока времена, смене генерација, толико истих и толико различитих људских судбина.

 

Збирку прича Мала тераса Зорице Алемпијевић одликује сажето приповедање, разнолики заплети, једноставан и сугестиван израз. Краткоћа и усмереност радње ка одређеном циљу Малу терасу жанровски квалификује као књигу кратких прича. Остајући у границама жанра, ауторка се бави појединачним судбинама. Број јунака приче је ограничен, а њихова психолошка заснованост да се ишчитати из прећутаног, наговештеног, недореченог. Стога, Зорица Алемпијевић приповеда модерне кратке приче – то су приче о догађајима, где се износи развој и исход једног догађаја, као и приче о карактерима, у којима се препознају или наслућују психолошке и моралне одлике јунака.

 

Наслов ове књиге кратких прича асоцира на излазак из зоне комфора, односно, егзистира као отворен простор насупрот затвореном простору на који се наслања. Стога, Мала тераса је искорак у несигурно, у непознато, у сам живот. Такође, тераса као уздигнути издвојен простор, представља и позицију приповедача. Стиче се утисак да баш са те терасе приповедач посматра или се присећа судбина које казује. Атмосфера живе, говорне ситуације у којој се смењују именовани и неименовани јунаци чини од Мале терасе управо ону танку нит између говорења и читања на којој ауторка инсистира.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.