Куле од песка
Куле од песка
издавач: Комико, Нови Сад, 2016.
број страна: 106
наслов оригинала:
Château du sable
преводилац: Горан Костровић

Графичка новела Куле од песка је првенац прослављеног аутора документарних филмова Пјера Оскара Левиа, који заједно са уметником Фредериком Петерсом ствара ово веома упечатљиво остварење девете уметности. Овај уметнички двојац ствара необично и мистериозно дело које обилује фантастичним и крими елементима. Та жанровска омеђеност само је оквир приче која на оригиналан начин говори о животу, његовој суштини и пролазности.

 

Наизглед идиличан дан на плажи који су желели да проведу две породице са децом, један млади пар и један Алжирац избеглица, претвара се у мрачну причу, налик ноћној мори. Чудесна пешчана увала губи сву своју лепоту после низа мистериозних догађања услед којих актери долазе до сазнања да су после сваких пола сата старији  за једну годину. Та заробљеност и изгубљеност у ишчашеној просторној и временској димензији маестрално је представљена цртежом Фредерика Петерса. Оштре линије и снажни експресивни изрази лица доминирају овом графичком новелом у којој цртеж и текст на равноправан начин причају причу о животном циклусу који неминовно има свој крај.

Одломак из дела

Пре свих се намеће та да је реч о колективној хипнози, изазваној тако што смо, у већој или мањој мери, били изложени утицају некакве дроге… Потом сам одмах узео и могућност да је дошло до квара на неком прототипу хемијског производа због којег старимо стотину пута брже…И, да кажем, ми уистину старимо! Можда нечија глупава грешка?… Рецимо, козметичка лабораторија која је истраживала производ који подмлађује…Зар не мислите да је ово богомдан декор за какав извор младости? Хм… Као трећа могућност, постоји вечита хипотеза да је реч о сну…То јест, да све ово што проживљавамо није ништа друго до нечији сан…

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.