Као у соби са огледалима
Као у соби са огледалима
издавач: Лагуна, Београд, 2017.
број страна: 221

Ново књижевно остварење Владимира Кецмановића је збирка тематски разноврсних и ефектно испричаних прича у чијем су средишту судбине обичних људи у ратним временима. Кецмановић је и овога пута остао доследан темама рата, ратног страдања, ужаса и апсурда који су обележили једно време на овим просторима. Приче „Зли вук Матјан“ и „Бе ем ве, хеклер и зидови који се руше“ управо говоре о хаосу који се  спрема и који је неминован, а однеће са собом животе људи, дојучерашњих комшија и пријатеља, док, са друге стране,  у причама „Ратне игре“ и „Рилекс“ аутор као да жели да исмеје сву апсурдност рата.

Кецмановићева збирка говори о људима који су на маргинама друштва, особењацима. Ексцентрични порнофил Тома Спиноза који проналази љубав свог живота или несрећни дечак Крстић који ће извршити самоубиство или комични јунак периферијских кафана Града Сурла, само су неки од јунака ове збирке, који су саставни део наше свакодневице, одраз нас самих и времена у којем живимо.

 

 

Аутор препоруке:
Одломак из дела

„Дунав, сада ти је јасно, нема ни површину ни дно, ни почетка ни краја, као што ништа што постоји не почиње и не завршава се, бивајући у космосу који је бесконачан.“

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.