Још мало па нестало
Још мало па нестало
издавач: Одисеја, Београд, 2016.
број страна: 220
наслов оригинала:
Last Chance To See
преводилац: Јована Кузмановић

Дагласа Адамса знамо као писца научнофантастичног романа Аутостоперски водич кроз галаксију. Ту нас је провео кроз измаштан  свет. А у овој књизи води нас кроз свет ретких и угрожених врста на земљи, свет који прети да постане сећање, а за наше наследнике и свет који се граничи са маштом. Уз драгоцене коментаре Марка Карвардина –борца за права животиња, путујемо  кроз свет угрожених врста уз дозу хумора и горке ироније. И доводи нас до питања : “Зашто смо уопште ми, људи, на овој планети? Све смо покварили.” Себично смо се окренули само нашим потребама и интересима и ставили себе испред свих на штету саме мајке Земље и њених бића. Благословени смо обиљем и разноликошћу врста и шаренилом ове баште у далеком кутку свемира и тој лепоти претња смо ми-људи, највећи предатори на Земљи. Врста којој је дат разум, осећања, способност логичног мишљења да би чували и штитили наш дом, а ми смо развили егоизам и агресију и спремни смо све да уништимо зарад себичних циљева. Где год се човек појавио биљна или животињска врста је дошла у проблем. Па смо тако ми-велики мајмуни протерали малог лемура из његових шума, запретили птичјем рају на Мадагаскару, смањили популацију белих носорога са 1000 на 13 јединки за пет година. А хвалимо се слободом и разумом. А у ствари су животиње слободне , јер животињама не треба пасош да посете рођаке у суседним државама. Људи су слободу спутали бирократијом. Па и није велико чудо да је писац провео пријатно време са горилама, а непријатно са људима. Животиње се воде инстиктом. У њиховом свету нема злобе- само нагон за опстанком, али је чињеница да преживљавају оне врсте које науче да се боре да се плаше, бране и нападају. Наше очи су прекривене прашином цивилизације, њеним  често варљивим  даровима и нашу исконску душу прекрила је тама. Заборављамо једини закон -чувати живот и омогућити његово продужење. Писци су дали и преглед угрожених врста и за многе од њих  не знамо стање популације.

Одломак из дела

Сјајна ствар у вези с чињеницом да смо једина врста која уме да разликује добро и зло јесте то што можемо успут да измишљамо правила за себе.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.