Јаз
Јаз
издавач: Архипелаг, Београд, 2016.
број страна: 140

Јаз, други по реду роман Дарка Тушевљаковића, награђен је Европском наградом за књижевност, коју додељују Федерација европских књижара, Европски савет писаца и Федерација европских издавача, уз подршку Европске комисије за културу. Ова престижна награда додељује се изузетним књижевним талентима који својим делом истичу културно и језичко наслеђе Европе.

 

Наслов романа – Јаз – представља метафору за одсуство истинског односа међу ликовима. Наиме, сем генерацијског јаза, предоченог кроз однос оца и сина, јаз између ова два, иначе кључна лика романа продубљен је наметањем питања хомосексуалности. Истовремено, јазом се представља и простор између појединаца и друштва када је оно тоталитарно. Роман чине два дела различито темпорално и просторно лоцирана. Разарајући хронолошки след догађаја, аутор кроз две приче, које се на самом крају стапају у једну, пружа целовиту слику Србије у деведесетим годинама двадесетог и на почетку новог века. Ауторитативни отац у првом делу романа представља све оно што би могло бити окарактерисано као патријахално – строго васпитање сина, презир према хомосексуалцима – док други део романа, кроз лик сина, афирмише модерно које оспорава наметнуте патријахалне вредности – хомосексуалност, напуштање земље, побуна против строгог васпитања.

 

Економишући језичким изразом, Тушевљаковић виртуозно, у назнакама или чак одсуством говора осликава унутрашњи живот својих јунака. Фантазмагорични елементи, избор топонима – Крф и Крагујевац – приповедана сећања исповедно интонирана, егзистенцијална питања, међу којима у први план избија питање одласка или останка у земљи која је је променила своје границе, суптилно уведено питање сексуалности, чине Тушевљаковићев роман актуелним и блиским публици.

Одломак из дела

Давид ми је једном рекао да све увек зависи од нас и да нам нико други не може помоћи ни у чему. Наравно, слагао ме је. То је било пре него што ми је испричао за своју собу, али свеједно, чак и да сам поменуту мудрост чуо после тог невероватног открића, не бих је схватио ни другачије ни боље. „Срећа“, рекао је, „то је оно што сами замислимо. Магија такође.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.