Двојница
кључне речи:
,
Двојница
издавач: Лагуна, Београд, 2011.
број страна: 378
наслов оригинала:
Body Double
преводилац: Никола Пајванчић

Тес Геритсен је Американка кинеског порекла. Иако је одмалена писала, на наговор родитеља завршила је студије антропологије. Године 1996. посветила се жанру форензичких и медицинских криминалистичких романа. Добитница је награде „Nero“ за роман Нестала и награде „Rita“ за роман Хирург. Критичари широм света хвале њене романе, а Publishers Weekly прогласио ју је „краљицом“ медицинског трилера. Њене књиге преведене су на 31 језик и широм света је продато више од 15 милиона примерака.
Роман Двојница је изузетан крими роман, који одликује динамично смењивање ишчекивања и изненађујућих открића. Средишња тема романа је убиство. Главни лик је др Мора Ајлис, судски патолог, која се сваког дана суочава са жртвама убиства. Међутим, права драма почиње када наилази на једно посебно беживотно тело. Ситуација би за њу била свакодневна, да жртва не личи на њу! Пред њом се налазила њена, наизглед, копија. Открила је неког ко је све време  живео у истом граду, ко јој је био јако близак а није га познавала, није знала чак ни да постоји. Открила је своју сестру близнакињу, брутално убијену…
Феноменалан заплет и неочекиван расплет! Од странице до странице, све узбудљивија и напетија, књига која обузима, не да вам да прекинете читање док се цела енигма не реши! А покретач свих догађаја – не може ни да се наслути!

Аутор препоруке:
Одломак из дела

Изненада је приметила тишину. Није било гласова, ни одјека корака. Окренула се и изашла из те мрачне одаје. Како је само толико заостала за другим туристима? Остала је сама у овом тунелу, сама с мртвима. Помислила је на неочекивани нестанак струје, на погрешно скретање у мрклом мраку.
Чула је за причу о париским радницима од пре стотину година који су се изгубили у катакомбама и умрли од глади. Убрзала је корак док је покушавала да пристигне остале, да се врати у друштво живих. У тим тунелима јој се чинило да је Смрт превише притиска. Лобање као да су непријатељски зуриле у њу, хор од шест милиона који је прекорева због морбидне радозналости.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.