Боја земље: роман по породичном албуму
Боја земље: роман по породичном албуму
издавач: Лагуна, Београд, 2016.
број страна: 221

Елведин Незировић, рођен је у Мостару, 1976. Школовао се у родном граду, где је завршио Педагошку академију, Одсек за босански језик и књижевност, те Факултет хуманистичких наука, Одсек за енглески језик и књижевност. Објавио је две књиге поезије, Бездан и Звијер из хотелске собе, те збирку прича Толико о томе. Добитник је неколико књижевних награда и признања. Песме су му преведене на енглески, италијански и турски језик.
Незировић приповеда породичну драму али и историјски роман. Боја земље отвара се причом о оцу који гине у саобраћајној несрећи када је његовом сину, аутору овог романа, само седам месеци. Ово је аутобиографска повест писца о свом одрастању, он пише о својим осећајима везаним за оца којег се не сећа и о којем мало зна, пише о осталим члановима породице и њиховим судбинама, о ратном периоду и о дешавањима која су увелико промијенила њихове животе. Истовремено је и приповест о периоду у којем се распала једна земља и у чијем су се средишту нашли трагични актери овог романа..
Роман је једноставан, емотиван и искрен. У роману се сусрећу трагедија и поезија, историја и емоција, патња и породична драма у рату, све то без великих речи и политизације приче.

 

Аутор препоруке:
Одломак из дела

Потреба да пишем о њему први пут ми се јавила недуго након што сам и сам постао отац. Произашла је, чини ми се, дјелимично из мојих настојања да утврдим у којој мјери је његова смрт обликовала моје ја, али највише, рекао бих, из једног стања у које сам запао након што сам , као родитељ, напокон могао сагледати стварне размјере његове трагедије.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.