Бернардијева соба
Бернардијева соба
издавач: Културни центар Новог Сада, Нови Сад, 2011.
број страна: 135

Слободан Тишма је рођен 1946. године у Старој Пазови. У младости се бавио писањем поезије, концептуалном уметношћу и рок музиком. До сада је објавио следеће књиге: Маринизми (поезија), 1995; Врт као то (поезија), 1997; Урвидек (приче), 2005; Пјесме (поезија), 2007; Quatro Stagioni, (роман), 2009.

 

Овај роман Слободана Тишме овенчан је НИН-овом наградом једином која привлачи пажњу медија и широке читалачке публике. Ако га упоређујемо са претходним његовим романом схватићемо да има сличну структуру. Састоји се од низа прича које се ланчају и повезују међу собом пратећи основну причу. У тексту је присутна извесна музикалност, а стрпљивост у читању се исплати када се дубље уђе у роман. Представља једну вешту игру која обрађује свакодневни живот а уједно му се и руга. Стварају се комичне ситуације које ће насмејати читаоца, али не грохотом већ цинично, уз спознају да се наратор руга и њима, читаоцима, док читају ову књигу.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.