Бас саксофон и друге приче о џезу
Бас саксофон и друге приче о џезу
издавач: Плато, Београд, 2016.
број страна: 236
наслов оригинала:
Bassaxofon
преводилац: Александар Илић

Збирка приповедака Бас саксофон и друге приче о џезу чешко-канадског писца Јозефа Шкворецког пред читаоца износи свет живописних протагониста – музичара, заљубљеника у џез, маргиналаца, официра, чиновника, потказивача, житеља Прага и Костелца за време Другог светског рата и изградње послератног „напредног новог друштва”. Од прве две приче, „Red music” и „Eine kleine jazzmusik”, у којима се приказује како младићи и девојке, тек гимназијалци, својом експлозивном стваралачком енергијом претварају џез у облик протеста против фашиста, преко донекле сентименталних и меланхоличних „Бибап Ричарда Камбале” и „Крај Була Махе”, до насловне, „Бас-саксофон”, у којој главни јунак призива сећања на први сусрет са, за њега готово митским музичким инструментом – бас саксофоном, кроз Шкворецкову прозу одјекују звуци џеза, диксиленда, свинга, фокстрота…

 

Написане једноставним језиком, духовите, лирски интониране приче подједнако су омаж „декадентној“, „буржоаској“ музици и освајању личне слободе, појединцу са интензивним осећањем живота и љубави.

Одломак из дела

У доба када смо имали шеснаест, седамнаест година и када је све у животу било ново – свирао сам тенор-саксофон. И то бедно. Наша капела звала се „Red music”, што је било погрешно, јер то име није имало никакве политичке конотације. […] Али ако само име није имало никакве политичке конотације, наша слатка, дивља музика је такве конотације имала; џез је, наиме, одувек био трн у оку свих ултра владалаца који су редом, од Хитлера до Брежњева, владали у мојој домовини.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.