Марија Нефели
Марија Нефели
издавач: Мали врт, Београд, 2017.
број страна: 158
наслов оригинала:
Μαρία Νεφέλη
преводилац: Стела Манасијевић

Одисеј Елитис је један од најпознатијих грчких песника 20. века, добитник Нобелове награде за књижевност 1979. године, а збирку Марија Нефели објавио је непосредно пре тога. Његово стваралаштво карактерише ерудиција и дубока везаност за антику и митологију, чији се трагови препознају и у стиховима ове збирке.

Читајући збирку Марија Нефели, која је написана у два гласа, као својеврсни дијалог и контрапункт, осећамо сву јачину упечатљивих стихова, поготово сентенци на крају стране којима се завршава свака песма и које поентирају претходно речено. Смењивањем мушког и женског гласа, Елитис даје две различите перспективе које се надовезују једна на другу, а прелази преко свеопштих тема, као што су љубав и смрт или поезија, али укључује и политику, идеологију и актуелна питања. Марија Нефели, бунтовница, феминисткиња, жена која очарава и зачуђује својом слободом и индивидуалношћу, била је толико популарна када је књига објављена да је забележен велики број девојчица у Грчкој које су по њој добиле име.

Препоручујемо читање на прескоке, неколико страница дневно, а онда одједном, редом да би се јасно видело да свако време има своју Марију Нефели пред којом нико не остаје равнодушан.

Аутор препоруке:
Одломак из дела

„Све је једна кап

уздрхтале лепоте на трепавицама;

једна туга, бистра као Атос обешен о небо

са бескрајном видљивошћу

у којој се све дешава и раздешава

смрт пада на колена и устаје још јача

и опет се руши немоћна, тоне у бездан.

Сама кап, силна над безданом.

У селу мог језика тугу зову сјај.ˮ

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.