Оргинал фалцификатa
Оргинал фалцификатa
издавач: , Banja Luka, 2008.
број страна: 201
наслов оригинала:
Flauberts parrot
преводилац: Palić Nebojša

Поштовани и драги читаоци,

 

 

Да ли примећујете да сте жртве својих  илузија, од великих, нереалних очекивања до маркетиншких трикова познатих  брендова? Да ли је значајно поседовати оригинал? Шта заправо значи оригинал- нешто јединствено? Онда не треба да има и копије? Да ли је то могуће?

Свако читање са собом носи и дух времена у коме се одвија, па примећујемо да постоје различита читања у  различитим епохама. Тако постмодернистички роман Џулијана Барнса, који је хипертекстулан, у коме преко потраге за оригиналним папагајем који је припадао славном Густаву Флоберу, наратор и главни јунак, откривају дубље истине. Биографске чињенице, дневници, Флоберова писма  маска  су приповедача, док  разоткривају природу мушко-женских односа, а у  основи је биографска чињеница – жеља да се разоткрије позадина самоубиства супруге писца. Из наведеног се може приметити да степен удубљивања одређује сам читалац: есејистички делови о значају књижевности омогућавају додатан увид у пуноћу и природу истине и живота. Однос између фикције и реалности је веома јасно изражен овим делом – док ми размишљамо о вишим идеалима, уметности, активно или пасивно учествујемо у нечему, дешава нам се живот и потврђује лепоту обмане коју пружа уметност. Наратор овог романа је обмануо читаоца истичући да је најзначајније да пронађе оригиналног папагаја који је припадао Флоберу и креће трагом писаних извора писца у детективску потрагу, а позадина је другачија, трага се за истином и смислом. Сви којима је ово циљ, треба да прочитају овај роман. Пред крај потраге сазнаје се да се оригинал може налазити у два музеја , да би се на самом крају на истанчан начин исказала дисјункција између оргинала и фалцификата, што је за савременог читаоца и најинтересантније. Оргинално је бити јединствен, зато читајте.

Након ове тешке тематике, добро би било  погледати и истоимени домаћи филм и који је потпуно другачије атмосфере  и потом мислити о значају и значењу оригинала.

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.