Неземаљски израз његових руку
Неземаљски израз његових руку
издавач: Booka, Београд, 2017.
број страна: 180

Миљенко Јерговић је савремени босанско-херцеговачки и хрватски писац за кога с правом можемо рећи да је „писац Сарајева“. „Неземаљски израз његових руку“, условно речено роман, који за окосницу има причу о Сарајевском атентату, чине два дела. Први део под насловом „Атентат“ више је документарна проза, слика историјске прилике у време атентата, прати судбине протагониста: Гаврила Принципа, Недељка Чабриновића, Франца Фердинанда и његове супруге Софије. Многе личности које су одредиле ток 20. века попут Аписа, краља Александра Карађорђевића, Иве Андрића и других нашле су се на страницама књиге. Јерговић се бавио и филмовима о атентату – Вељка Булајића и Фадила Хаџића; те судбином свог професора, Предрага Финција, главног глумца Хаџићевог филма.

Други део романа је дужа приповетка под насловом „Разрада“, где слика последице атентата на животе четворо обичних људи сарајевске мултинационалне и мултиконфесионалне средине.

„Неземаљски израз његових руку“, зачињен пишчевим шармантним смислом за хумор, свакако јесте једна од књига којој се можемо враћати јер Јерговићеви ставови, утемељени на чињеницама и историјским примерима, подстичу на размишљање, нарочито што атентаторе слика као обичне људе, а не злочинце који су променили ток историје.

Одломак из дела

Ево како је Werfel (у Дедијерову пријеводу) видио Недељка Чабриновића, у кратком фрагменту, који доносимо због осјећаја њемачкога писца према босанском мученику, помало се на њега позивајући у обрани властитих осјећаја:

,Двадесет му је година.

[…]

То лице тамо у ћелији, та доброта која више није чак ни болна, та косо нагнута уљудност, та озарена слабост, потресен, знао сам –  било је то чудесно, далеко лице онога последњег у низу, онога који је истиснут из средине, који стоји на крајњој ивици људскости. Управо онако као на лицу јунака, познао сам у тим изгубљеним цртама лепоту и достојанство убитачне, незамишљиве усамљености онога који се никад више не може вратити међу људе. (…)

Неземаљски израз његових руку ја не умем да опишем.’“

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.