Београдски трио: грађа за роман
Београдски трио: грађа за роман
издавач: Лагуна, Београд, 2018.
број страна: 197

Горан Марковић је филмски и позоришни редитељ, сценариста и писац, професор на Факултету драмских уметности у Београду. Аутор је неколико запажених прозних књига.

На самом почетку, о роману који се нашао и у најужем избору за НИН-ову награду за 2019. годину, аутор каже: „Пред читаоцима је нека врста архивске грађе. Ова гомила папира селила се са мном с места на место више од двадесет пет година, колико ми је требало да је прикупим.“ Београдски трио је мелодрама, у којој пратимо судбине једне британске и једне српске породице на прагу резолуције Информбироа 1948. године у Југославији. Лоренс Дарел, контроверзни писац и дипломата, као аташе за штампу Британске амбасaде стиже у Београд, заљубљује се у своју професорку српскохрватског језика, чији муж, пуковник југословенске војске, доспева на Голи оток због неслагања са Титовом режимом. Убрзо и главна јунакиња бива животно угрожена, а Лоренс Дарел улаже напор да спасе од смрти и сиротишта њихову кћер.

Оно што доприноси квалитету романа јесте необична композиција – састављен је од приватних писама, дневничких забелешки, службених извештаја са Голог отока, записника, саопштења, шифрованих шпијунских порука, венчаних листова, путних карата, као и цитата из Дарелових романа Александријски квартет и Бели орлови над Србијом. Највећи успех Марковићевог романа јесте у томе што је успео да нађе фину меру приватног и општег, односно да прикаже општу слику историјских догађаја, и њихов одјек на појединачне људске судбине.

Одломак из дела

„Иако је свестан сваког несклада, сваке несреће у природи човека, уметник не може да уради ништа како би упозорио своје пријатеље, да укаже, да викне на време и покуша да их спасе. То би било бескорисно. Јер сви су они свесни ковачи сопствене несреће. Све што уметник може да каже као императив јесте: Размишљај и плачи!”

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.