Машине као ја
Машине као ја
издавач: , Београд, 2019.
број страна: 365
наслов оригинала:
MACHINES LIKE ME
преводилац: Владимир Д. Јанковић

Поштовани и драги читаоци,

 

Да ли вас у последње време забрињава и интригира уплив вештачке интелигенције?  Мислите ли да је усмерена против човека? Можда би због разбијања предрасуда било добро прочитати футуристички роман Ијана Макјуана у коме пар из суседства, који то постаје због опште отуђености а потом и због емотивне привлачности, креира синтетичког човека, кога је главни лик Чарли, скупо платио. Обратите пажњу које особине бирају да уграде овом створу. Изгледа  оне које нису успели да пронађу у реалности.

И Миранда и Чарли су током живота били преварени и разочарани, а замислите какву замку им спрема ово чудо технике, синтетички човек, који је способан да расуђује, чита поезију, разговара са људима, чак се и заљубљује. Да вам пробудим радозналост, Миранда ће Чарлија  преварити са Адамом, синтетичким човеком, али није то главна и највећа издаја, ни у фикцији роботи нису савршенији од људи. То никада немојте заборавити.

Није највећи ризик да ће синтетичке творевине превазићи човека, укинути радна места, то је варка. Промениће се  поредак вредности , употреба и примена оваквих творевина довешће до тога да се изнова запитамо да ли смо за истину, или за правду? Правда је шири појам и подразумева и нека ситна преимућства, уколико су у функцији доброг, заштите слабијег, задовољења хармоније а то и етика дозвољава.  Миранда  је  лагала , манипулисала и изградила свој нови живот на том постулату. Синтетички човек се због лојалности према Чарлију одрекао љубави са Мирандом, али није могао да се сложи и преживи конфузију око нејасних и непрецизних поимања људских  тежњи ка истини и правди и зато је одлучио да се дезинтегрише и самоуништи.

Тек након читања заузмите став да ли сте за истину или правду. Да ли сте пре вештачке интелигенције схватали да су то категорије много шире од пуких чињеница које их сачињавају?

Коме сте ближи, Чарлију и Миранди или ставу синтетичког човека Адама? Зашто?

Ако сте близу одговора, захваљујући читању, вештачка интелигенција, вам не може наудити.

 

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.