УМЕЋЕ СЛУШАЊА
кључне речи:
,
УМЕЋЕ СЛУШАЊА
издавач: Podgorica : Nova knjiga, Београд, 2016.
број страна: 189
наслов оригинала:
The Art of Listening
преводилац: Радош Косовић

У овој књизи Ериха Фрома, чувеног немачког социјалног психолога и хуманистичког филозофа, коначно га ближе упознајемо и као терапеута. Kњига је постхумно објављена, настала тако што су снимци ауторових предавања, инервјуа и семинара преточени у текст.

Сам наслов имплицира да је реч о ауторовом покушају анализе човекове психолошке структуре, понашања, као и проналажења начина да човек превазиђе “болести” модерног доба попут несигурности, изолованости и беспомоћности.

Да би читалац на прави начин разумео књигу, требало би да схвати суштину Фромовог учења. Наиме, Фром је у покушају анализе човекове личности, отишао корак даље од Фројда који је сматрао да је човек одређен инстиктивним реакцијама. Фром настоји да покаже да је човеково окружење такође јако важно, као и његов карактер који се формира кроз породицу и друштво у којем се налази. Али, поставља се питање: да ли је човек здрав уколико је савршено прилагођен болесном друштву?

Критичар друштва, Ерих Фром, у овој књизи је представљен као пажљиви слушалац, човек који се дубоко уживљава у проблеме својих пацијената и покушава да применом разних психоаналитичких техника помогне читаоцу да “пронађе самог себе”.

Говорећи о повољним и неповољним урођеним факторима, аутор се у једном тренутку користи и историјским личностима, па тако на веома сликовит начин, поредећи Рузвелта и Хитлера, објашњава утицај биофилије и некрофилије на успех, односно неуспех у лечењу.

Мада смо, како примећује Фром, на неки начин одређени нужностима друштва којем припадамо, човек не треба да бежи од слободе, јер бежећи од слободе жртвује своју индивидуалност, а свој идентитет проналази у ауторитарним вођама, припадности одређеним групама, саображавању друштвеним обрасцима. Кроз активан рад на себи (љубављу и стварањем) и критичким односом према свему што га окружује, човек ствара здраво друштво, а по Фрому без здравог друштва нема здравог појединца и то су две узајамно повезане и условљене категорије.

Одломак из дела

“Критичко размишљање је једино оружје и одбрана које човек може да примени против опасности живота. Ако не размишљам критички онда сам заиста подложан свим утицајима, свим предлозима, свим грешкама, свим лажима које се шире, а којима ме идоктринирају од првог дана. Човек не може бити слободан, не може припадати себи, не може се налазити у центру свог бића ако не размишља критички и, ако могу тако да кажем, цинично.”

 

Израду портала
Шта да читам подржало
Министарство културе
и информисања
Републике Србије
Шта да читам је јединствени портал за препоруке за читање књига које су објављене на српском језику. У раду портала учествује преко 30 јавних библиотека из Србије.