Idoli i poslednji dan
ključne reči:
, , ,
Idoli i poslednji dan
izdavač: Kontrast, Beograd, 2018.
broj strana: 178

Priređujući ovu usmenu biografiju benda, Ana Marija Grbić raspoređuje intervjue sa glavnim akterima vezanim za Idole (počev od članova, producenata, muzičkih kritičara, umetničkih saradnika…) tako da hronološki prate priču o jednom fenomenu koji se pojavio naglo i stekao popularnost koja ni danas ne jenjava, a koji je, opet, naglo i prestao da postoji – o Idolima. Razgovori su grupisani u odeljke koji prate put od prvog takta, preko prvih singlova, turneja, zatim izlaska ploče Odbrana i poslednji dani (po mnogima najznačajnije na našim prostorima tog vremena), filmskih saradnji pa do konačnog razilaženja članova benda. Knjiga vraća u osamdesete, u neko drugo vreme, u jedan drugačiji Beograd čiji duh obuzima čitaoca. Oseća se svojevrsna energija i autentičnost koje izbijaju i iz pesama Idola, a čije će pojedine stihove članovi pokušati da objasne i protumače i o čijem će nastanku govoriti. Čitanjem ove knjige ćete se definitivno prisetiti onog vremena s nostalgijom ili po prvi put osetiti čari sveta koji je imao svoje idole. Izazovni, izazivački, pravi pravcati Idoli oživeće ponovo na stranicama knjige u rečima ljudi koji su ih stvarali. Knjiga obiluje i fotografijama koje prate priču o ovom bendu. Preporučuje se čitanje uz zvuke Idola, od Cica-mace, Maljčika, preko Isusa koji je naš maj, do neizostavne Rusije.

 

 

Autor preporuke:
Odlomak iz dela

Ljubav nema početak. Misao o lepoti nema početak, zvuk nema početak, detinjstvo nema početak. Sve se skupi najednom, onda kada to niti očekujemo niti zaslužujemo, i desi se. Tako se desila i ova naša beogradska, zagrebačka, ljubljanska, pulska priča. Ona nema početak zato što bi onda morala da se završi, da ima jasan kraj nakon kog će početi da bledi, a ova priča nikada nije izbledela.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.