Frida Kalo: 1907-1954: patnja i strast
Frida Kalo: 1907-1954: patnja i strast
izdavač: IPS Media, Beograd, 2007.
broj strana: 96
naslov originala:
Frida Kahlo
prevodilac: Marija Obradović

„Nadrealizam je čarobno iznenađenje, kao kada pronađete lava u ormanu, a bili ste sigurni da ćete pronaći košulje“ – Frida Kalo.

Slikarka, nesvakidašnja ličnost i umetnik. Bila je prva meksička slikarka čiji je rad izložen u muzeju Luvr u Parizu. Ova knjiga predstavlja pravi prikaz njenog života obeleženog teškom bolešću i žestokim strastima. Bogat sadržaj knjige baca novo svetlo na već poznatu legendu o Fridi Kalo. Knjiga predstavlja pravi psihološki portret ove izuzetne umetnice.

Iako se rano susrela sa smrću, slavila je život kroz stvaralaštvo i fizičku ljubav.
Dijego Rivera, čovek koji je bio presudan za Fridino bavljenje umetnošću, koji je primetio njeno stvaralaštvo, postao je čovek njenog života i čovek njenog bola.
Čitajući knjigu otkrivamo osećanja Fride Kalo, njena strahovanja, čežnje i nadanja, bilo da priča o svom životu, o svojoj porodici, bilo da sluti sopstvenu smrt…
Knjiga sadrži brojne ilustracije, fotografije koje pričaju priču njenog nekonvencionalnog života. Frida će ostati upamćena po bogatom koloritu svojih slika, a ova knjiga fotografija će doprineti boljem upoznavanju njene biografije, jer se uz fotografije mogu naći i komentari.

Autor preporuke:
 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.