Srbija 2017.
Srbija 2017.
izdavač: Evoluta, Beograd, 2016.
broj strana: 158

Autori su redovni profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu, Siniša Mišić u naučnoj oblasti Istorija srpskog naroda u srednjem veku sa istorijskom geografijom i staroslovenskim jezikom a Radivoj Radić je šef Katedre i seminara za vizantologiju.

 

Ove godine, navršava se osam vekova od jednog od najznačajnijih datuma u našoj istoriji, krunisanja Stefana Nemanjića za prvog srpskog kralja, čime je srpska država uzdignuta na rang kraljevstva. Naši poznati istoričari, predstavili su ovaj značajan period od sedam decenija 1166-1236. na naučno utemeljen i za širu publiku prihvatljiv način.  Svi opisani događaji predstavljeni su na citatima iz žitija i tipika, natpisima iz manastira i povelja, pismima, čije odlomke nalazimo u knjizi. Istorijski podaci zasnovani su i na naučnoj literaturi,  izvori su  dati na kraju knjige.

 

Profesori Mišić i Radić, daju odgovore na neka od interesantnih pitanja srpske istoriografije: kako je veliki župan Stefan Nemanja obezbedio međunarodno priznanje Srbije u okviru vizantijskog sveta, doprineo unutrašnjem uređenju države, razvoju privrede, rešavanju verskog pitanja u raškoj državi i kako je pokazao svoju pravoslavnu orijentaciju i ideološko opredeljenje. O saradnji braće Save i Nemanje, govori činjenica da je dobijena verska samostalnost srpske crkve, koja je bila od ogromnog značaja za sudbinu srpske države. Posebno su zanimljivi podaci o sklapanju političkih brakova kao omiljenom sredstvu srednjovekovne diplomatije, zašto je Žiča prestala da bude arhiepiskopija, kao i opis nesvakidašnjeg događaja na Svetoj Gori kada se susreću otac i sin, monasi – doskorašnji vladar i princ…

 

Autori nam otkrivaju šta je bio temelj ideja srpske državnosti i nacionalnih ideala sve do modernog vremena, što je i postalo duboko usađeno u kolektivni identitet srpskog naroda.

Odlomak iz dela

Monah Teodosije za Stefana Nemanjića beleži: U vojsci iskusan i hrabrošću udivljen… kada seđaše na čelu trpeze veseljaše blagorodnike bubnjevima i guslama… a njegovaše mnogo i književnost i uz to beše vrlo razuman i vešt pripovedalac.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.