Psihomagija
Psihomagija
izdavač: Arete, Beograd, 2018.
broj strana: 343
naslov originala:
Psicomagia
prevodilac: Ivana Krgović

Alehandro Hodorovski je čileanski guru ruskog porekla, najpoznatiji kao reditelj kultnih avangardnih filmova „Sveta planina“ i „El Topo“ s početka 70-ih godina 20. veka. To su halucinogena, kaleidoskopska video ostvarenja koja gledaoce odvode u svet podsvesnog i spiritualnog. Hodorovski je još od 1948. godine posvećen pisanju poezije, romana, eseja, izvođenju poetskih činova, performansa, pantomimi, slikarstvu, skulpturi. On je psiholog, psihoanalitičar, čitač tarota, mag i spiritualni vođa jednog dela generacije 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

 

Psihomagija je vid psihoterapije koju je Hodorovski razvio inkorporirajući pojedine umetničke prakse i metode šamanizma i vudu magije u opšta dostignuća psihologije i psihoanalize. Cilj psihomagije je da otkoči psihološke barijere izvođenjem određenog ritualnog čina, dobro osmišljenog nakon proučavanja psihogenealogije pojedinca koji pati. Psihomagija deluje tako što pacijent ovaj zadati čin odigra poput učesnika u psihodeličnom performansu osmišljenom na osnovu drame sopstvenog života i izvučenog iz delova podsvesti i na taj se oslobađa u okvirima svesnog.

 

Knjiga Psihomagija sastavljena je od nekoliko intervjua koji nas vode kroz neverovatnu ličnu biografiju i nesvakidašnja iskustva Hodorovskog, kroz njegov umetnički opus, tumače njegov filozofsko-religiozni pogled na svet, i otkrivaju put razvoja ovog specifičnog metoda lečenja. Razgovori su odlično vođeni od strane poznavalaca, poštovalaca ali i kritičara dela Alehandra Hodorovskog. Psihomagija je bogata primerima dobre prakse izlečenja, ali i anegdotama iz ličnog života autora, kao i društvenog života Amerike, posebno Čilea, Meksika i SAD 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Odlomak iz dela

Kao što rekoh, u Meksiku sam na izvestan način savladao onirički čin. Ako je Čile bio poetska zemlja, Meksiko je bio potpuno onirična zemlja u kojoj nesvesno nikada ne prestaje da izranja na površinu. Bilo ko iole osetljiv primetiće tamo tu dimenziju, osetiće prisustvo sna u samoj teksturi meksičke stvarnosti, iako se tamo može živeti i deset godina a da se uopšte ne spozna magijski Meksiko.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.