Psihologija zla
ključne reči:

Psihologija zla
izdavač: Clio, Beograd, 2011.
broj strana: 198
naslov originala:
Zero Degree of Empathy
prevodilac: Sonja Banjac

Sajmon Baron Koen je profesor Univerziteta u Kembridžu na Odeljenju za psihologiju i psihijatriju. Istraživačku karijeru Sajmon Baron Koen započeo je ispitivanjem nesposobnosti osoba sa autizmom da zamisle unutrašnji svet – osećanja, namere, misli… Kasnije bavljenje empatijom dovelo ga je do otkrića da je suštinska razlika između polova u tome da su muški mozgovi usmereni na rešavanje problema, a ženski na emocionalna stanja, te da bi autizam mogao biti definisan kao „ekstremno muški mozak“.

 

U svojoj najnovijoj knjizi Psihlogija zla Baron Koen nastavlja da se bavi empatijom i posvećuje se istraživanju odnosa surovosti i empatije, donoseći dokaze da je zlo ponašanje zasnovano na nedostatku ili smanjenju sposobnosti da zamislimo bol koji nekome nanosimo. Psihologija zla napisana je bez tehničkog žargona, uz mnoštvo primera iz svakodnevnog života i rezultata najsavremenijih neuropsiholoških i genetičkih istraživanja, a priloženi su i upitnici kojima se mogu proceniti kapacitet za empatiju odraslih i dece.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.