Moj urnebesni priručnik<br>o roditeljima
ključne reči:
, ,
Moj urnebesni priručnik
o roditeljima
izdavač: Pčelica, Čačak, 2016.
broj strana: 112
naslov originala:
Le livre qui fait aimer les livres meme a ceux qui n"aiment pas lire!
prevodilac: Bratislav Adžemović

Ako želite odgovor na pitanje kako se tvoji roditelji dogodiše tebi i ti njima, odnosno kako  da poboljšate međusobnu komunikaciju i  razumevanje, ojačate  poverenje i podršku, ako biste da se nasmejete i dobro zabavite, onda je urnebesni priručnik pravo štivo za vas. Autorka Fransoaz Buše ima dvadeset dvoje dece i jako „dobro zna o čemu piše“.

 

Knjiga je namenjena deci ali i njihovim roditeljima. Interaktivna je, poziva na razgovor, uvlači čitaoce u priču. Fransoaz „ćaska“ sa decom o svakodnevnim, životnim sitiacijama ili konfliktima sa roditeljima po pitanju odevanja, džeparca, bontona, osamostaljivanja, seksualnosti, pravilnoj ishrani, higijenskim  navikama, uspehu u školi…

 

Svi dosadni saveti koji „smaraju“ decu i često imaju kontraefekat su pretvoreni u karikature koje svojom beskrajnom duhovitošću pomažu deci da bolje razumeju postupke svojh roditelja. Pouke izrečene kroz humor ne prozivaju i ne ugrožavaju decu pa se lakše prihvataju i usvajaju. Tekst koji prati ilustracije je sažet, liči na SMS poruke što ga čini još zanimljivijim za čitanje.

 

Roditelji, čitajući knjigu, mogu da nauče kako treba razgovarati sa svojim potomcima o mnogim važnim stvarima, da se podsete na ono što su zaboravili ili da koriguju svoje pogrešne ili uvrežene stavove.

Odlomak iz dela

PRAVA DEFINICIJA O RODITELJIMA

dva ljudska bića (ponekad potpuno čudna) kod kojih si se pojavio jednog dana, pritom, tebe niko ništa nije pitao, koji te vole više od svega i koji su ti, ponekad, jako naporni….Shvatićeš da, čak i kada ti dosađuju, to rade samo da bi ti bio srećan.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.