Kako preživeti svoju porodicu
ključne reči:
, ,
Kako preživeti svoju porodicu
izdavač: Odiseja, Beograd, 2007.
broj strana: 304
naslov originala:
Families and How to Survive Them
prevodilac: Slobodan Škerović, Predrag Vuković

Ovaj bestseler u originalu je izašao još 1983. godine, od kada su nadograđivana ne samo psihološka saznanja već su se menjala i sociološka poimanja koncepta same moderne porodice. Međutim, knjiga Kako preživeti svoju porodicu, u stručnim krugovima psihologa i psihijatara i dalje se smatra za jednu od najboljih knjiga koje se bave porodičnim odnosima. Pisana je kroz dijalog poznatog Pajtonovca Džona Kliza i njegovog psihoterapeuta Robina Skinera, a upotpunjena je duhovitim ilustracijama Bada Hendelsmana.

 

Iz  razgovora dvojice autora saznajemo kako se formira ličnost odrastajući u porodici, kako se od nje odvaja, na osnovu čega bira partnera i zatim kako, u odnosu na sva prethodna iskustva, funkcioniše u porodici koju sama formira – u braku i podizanju sopstvenog deteta. Mnoštvo uobičajenih pitanja koja svi sebi postavljamo istovremeno su jednostavna i ozbiljna, a odgovori na njih nam nude ogoljenu istinu i time razbijaju romantične iluzije. S druge strane, oni nam pomažu da razumemo kako odnosi funkcionišu i samim tim nude šansu da ih poboljšamo.

Odlomak iz dela

Džon: Dakle, očeva prva uloga je da pomogne odvajanje ponovnim osvajanjem majke. A zatim, kao prvi izvor ljubavi i podrške posle majke, on je jedinstveno kvalifikovan da pomogne bebi u istraživanju.

Robin: Da, on bebi nudi nešto drugačiji odnos. Obično je to manje topao odnos, možda robusniji, ali živahniji i stimulativniji. Dakle, on ne samo da podržava dete u njegovim prvim avanturama kad se udalji od majke; on može čak da učini da to privremeno napuštanje bude privlačno.

 

Izradu portala
Šta da čitam podržalo
Ministarstvo kulture
i informisanja
Republike Srbije
Šta da čitam je jedinstveni portal za preporuke za čitanje knjiga koje su objavljene na srpskom jeziku. U radu portala učestvuje preko 30 javnih biblioteka iz Srbije.